Entrades populars

dimarts, 3 de maig del 2011

Jardí Botànic.

Avui,dia 3 de Maig,els grups de 3r i 4r de diversificació hem anat a Sóller.





(El grup de 3r i 4t)



Sóller és un agradós poble de la Costa Nord-oest de l'Illa de Mallorca.Ubicat a uns 3 Km del seu port, el Port de Sóller, el poble sorgeix sobre una gran vall fèrtil envoltat de muntanyes. Sóller reparteix la seva vall entre el poble de Fornalutx i el llogaret de Biniaraix, la població total és d'unes 13.000 persones. La vall és famosa pels seus horts de tarongers i els marges mil·lenaris d'oliveres.



Mapa d'on està situat Sóller.



Nosaltres hem tengut l'oportunitat de poder de visitar "El Jardí botànic" El Jardí Botànic es va iniciar l'any 1985 i va ser obert al públic l'any 1992 com a centre de conservació, recerca i aprenentatge de la flora mediterrània i especialment de la flora baleàrica.



Logotib del jardí botànic



Quan hem arribat hi havia un guia que ens esperava que és deia Pep.Ens ha donat un dossier que hi havia set activitat relacionades amb les plates que voriem.Primer,ens ha explicat com va sorgir el "Jardí Botànic",ens ha dit,que allà hi ha moltes plantes de tota l'illa.Ens ha explicat les parts que estava dividit i són:

  • Vegetació de muntanya i rupícola.
  • Vegetació d'alzinar.
  • Garriga
  • Vegetació de litoral
  • Vegetació d'aigua dolça i zones humides



A mesura que anava passejant per el Jardí i mirant els arbres,flor i contestat les preguntes del dossier n'hi ha hagut plantes que m'han cridat molt l'atenció. Un era un del litoral rocós.

Les espècies del litoral rocós, al llarg del temps, han anat evolucionant i adquirint adaptacions per poder viure en aquests hàbitats rupícoles i fissurícoles, on la influència de la saladina marina i el vent, condicionen les característiques de l'ambient.
A la zona més propera al nivell del mar, la sal és transportada pel vent dissolta en petites gotes d'aigua que es depositen damunt tota la franja litoral. Les plantes que viuen en aquesta franja han de suportar fortes concentracions salines al sòl i a l'ambient.




Als llocs més batuts pel vent, com els penya-segats i planícies costaneres on la sal ja no hi té tanta influència, trobam les comunitats de coixinets espinosos o socarrells. La seva forma arrodonida i compacte disminueix la superfície d'exposició al vent, com a defensa contra la pèrdua d'aigua per transpiració, així com l'espinescència que, també, és una defensa contra els herbívors depredadors.








(Litoral rocós)

Per mi,la flor que m'ha agradat més és la Launaea cervicornis.És la que més m'ha cridat l'atenció ja que,te un color molt viu i ara amb la primavera tothom du colors de alegria i per jo el groc és un dels color més bonics. També m'ha cridat l'atenció perquè estava apartade de les altres,i era molt fàcil de veure.





(Launaea cervicornis)



També m'ha agradat molt una flor de la flora d’aigua dolça.És la falguera.A Balears les zones humides d’aigua dolça són hàbitats molt puntuals.Al litoral arenós baleàric, les platges i les poques extensions de dunes que ens queden, són acumulacions d’arena que es formen a causa dels sediments que la mar aboca a la costa i que posteriorment són transportats pel vent. Les plantes que viuen en aquests indrets s’han adaptat, al llarg de la seva evolució, a unes condicions d’extrema sequera, ja que l’aigua de pluja es filtra ràpidament dins el sòl arenós.A Balears existeixen 17 gèneres de falgueres repartits en més de 40 espècies, dins les quals comptam amb un nombre considerable d’híbrids endèmics, formats precisament en aquests ambients humits, frescs i molt drenants.


El que més m'ha cridat l'atenció ha estat que només hi existeixen 17 gèneres.Allà hem pogut fer la comperació una de les altres.Quasi tothom,si te un hort o un jardí a caseva seva,en sol tenir de falgueres,perquè la falguera fa una oloreta fluix.






(Falguera)

1 comentari: